Je eigen WordPress website bouwen!
Wil je een website opzetten voor je bedrijf? Je kunt ervoor kiezen om dit helemaal zelf te doen. Daarmee bespaar je veel geld, je hoeft dan geen professional in te schakelen. Het zelf ontwikkelen van een website kost wel heel veel tijd. De kans is groot dat je er zelfs echt geen tijd voor hebt en dit is zeker begrijpelijk. Je bedrijf moet doorgaan. Het maken van een goede website is ook niet gemakkelijk, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Gebruik deze handleiding voor het ontwikkelen van jouw eigen WordPress website.
01
Wat heb je nodig voor je website?
Voordat je kunt gaan bouwen aan je wordpress website zijn er 3 zaken die minimaal in orde moet hebben. Allereerst een domeinnaam. Dit is het adres waar je site te vinden is, maar ook waar je je e-mail aan relateert. Je website moet ergens “ondergebracht” worden. Daar heb je een hosting pakket nodig. Belangrijk is dat dit voldoet, zodat je website ook soepel loopt. Als 3e -we praten hier over een WordPress site- heb je WordPress CMS nodig. We regelen dit alles graag voor je, maar uiteraard kun je dit zelf ook.
Wordpress installatie
Je hebt nu een domeinnaam, hostingpakket en gekozen voor WordPress. In veel hosting pakketten kun je WordPress meteen installeren, maar net zo vaak moet je dit handmatig doen. Belangrijk is je keuze in welke taal je de installatie doet. Als je voornamelijk in Nederland je klanten hebt, kies je Nederlands. Afhankelijk van je provider (waar je je hosting pakket hebt) kun je back-up mogelijkheden kiezen.
Zullen wij de installatie doen voor je? Dan heb je alles meteen geregeld. Inclusief belangrijke plug-ins.
Hoe log je in?
WordPress is geïnstalleerd en je kunt nu aan de gang met je website. De eerste keer dat je inlogt doe je dat via www.jouwdomein.nl/wp-admin. Je hebt (als het goed is) je inlognaam en wachtwoord gekregen of aangemaakt via je provider. Deze vul je in en je komt in het beheersgedeelte van je website.
Ben je hier al de draad kwijt? Laat het even weten, dan helpen we je verder.
04
Wordpress backend
In het beheersgedeelte (backend) zie je het dashboard. Dit is het hoofdscherm waar de belangrijkste actualiteiten te zien zijn. Verder zie je berichten, dit is het gedeelte waar je je blog kunt vullen. Ook zie je pagina’s, reacties, media en nog meer items om de site mee aan te kleden. Kijk en zie wat het doet.
Bij weergave kun je een van de gratis thema’s kiezen, of je kunt daar je gekochte thema installeren.
De gewenste plugins kies je -uiteraard- onder het kopje plugins. Dit zijn de “instrumenten” die je website functies geven die je nodig hebt. Denk aan beveiliging, contactformulieren en …bijna alles wat je kunt bedenken.
Erg belangrijk: kies betrouwbare plugins. Hou het aantal plugins beperkt en installeer altijd de laatste versies.
05
Instellingen
Veel mensen gaan meteen met thema’s en plugins aan de slag. Probeer een goede keuze te maken zonder te veel installaties en de-installaties te moeten maken. Het voordeel van professionele webbouwers is dat ze zelf ontwikkelen en design doen. Daarbij kiezen ze ook de juiste plugins, maar kijken ook goed hoe ze het aantal kunnen beperken. Soms lijkt een thema mooi, maar is het een onhandelbaar iets.
Pagina’s en berichten.
WordPress geeft nieuwe pagina’s standaard een url, maar deze url’s zijn vaak niet erg duidelijk. Maak je bijvoorbeeld een nieuw blogbericht aan, dan krijgt dit blogbericht de url jouwwebsite.nl/?p=6. Omdat je dit natuurlijk niet wil, pas je de url’s van jouw nieuwe pagina’s aan bij ‘Instellingen’. Dit doe je door op ‘Permalinks’ te klikken, de optie ‘Berichtnaam’ aan te vinken en de wijzigingen op te slaan. Nu krijgt jouw url standaard de berichtnaam van jouw blog en ziet je url er veel netter uit.
Menu
Ga naar “weergave” en dan naar “menu’s” om een menu aan te maken. Voeg vanuit de linkerkant de nodige pages toe, en je menu krijgt vorm. Zorg er wel voor dat je bij elk menu item een naam invult die past bij de page.
06
Wat ga je plaatsen op je WordPress site
Maak je een blog of een website. Het lijk op elkaar en in de basis is het dat ook. Een blog beperkt zich tot berichten, een website is een totaalplaatje, met eventueel een blog er bij. Bij het onderdeel “weergave” kies je “Customizer” en dan “Homepage- instellingen”. Daar kun je bepalen wat er op de hoofdpage, de openingspage, kunt laten zien. Een blog of de Home page.
07
De juiste plugins kiezen
Er zijn 1000-en plugins. Veel zijn er goed, maar nog meer zijn plugins die niet meer ge-update worden of goed doorontwikkeld zijn. Daar is dus ervaring en kennis voor nodig, om de juiste beslissingen te nemen. Wat in ieder geval handig is, zijn een paar betrouwbare plugins als:
CF7: Een contactformulier
Yoast: SEO plugin.
Akismet: anti spam plugin
Jetpack: Er is veel discussie over deze plugin. Maar in de basis zitten er veel items in, waaronder social media share en hij bewaakt desgewenst of je site nog actief is.
08
SEO en Google
Gevonden worden is net zo belangrijk als je website zelf. Maak daarom een Google account aan. In Webmaster tools kun je je website laten indexeren en daarmee beter gevonden worden. Ook kun je je bezoekersaantallen monitoren in analytics van google. Heb je hulp nodig? Laat het even weten.
09
Thema's & design
Je hebt nogal wat keuzes zoals eerder gezegd in thema’s. Zo heb je gratis thema’s, betaalde thema’s en thema’s compleet ontwikkeld door ontwerpers. Ga je zelf aan de slag dat kies je waarschijnlijk uit de 1e twee opties. Alles is uiteindelijk budget afhankelijk. Je moet wel even uitzoeken hoe alles werkt en dat kan een tijdrovende klus zijn. Mocht je alles toch willen uitbesteden, we bieden aantrekkelijke oplossingen tegen nog aantrekkelijke maandtarieven.
10
SEO DIY of kun je hulp gebruiken?
Eerder in deze post kwam het al voorbij. Vindbaarheid. Er zijn gigantisch veel aanbieders die SEO voor je aanbieden. Zelden in 1 pakket waarbij ook ontwerp, fotografie en hosting aangeboden wordt. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres. We regelen alles voor je. Ook SEO. Wil je toch zelf aan de slag? Installeer de Yoast plugin zoals eerder geadviseerd. Ook heb je -als het goed is- al een Google account aangemaakt en je website bij webmaster tools aangemeld.
Wil je uitleg (op afstand) over de werking van Yoast? Laat het even weten. We helpen je graag.
Laten we aan de
gang gaan!
Of je nu interesse hebt in een nieuwe website, een SEO vraag hebt of foto’s nodig heeft voor uw website, shop of voor in een lijst. Laat het even weten. We komen snel met een antwoord.